Club sanwich
Idag tänkte jag tipsa om en kanske somrig rätt men som jag tycker
fungerar så här års ändå.
Club sandwich
2 kycklingfileer, ca 300g
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
1 pkt bacon
2 tomater
12 skivor formbröd
2dl Arla kökets creme fraiche tomat och basilka
sallad
Gör så här:
1. Banka ut kycklingfiléerna något. Salata och peppra och stek dem i smör, ca 6 min per sida.
Dela baconskivorna och knaperstek dem. Låt rinna av på hushållspapper.
2. Skär kyckling och tomater i tunna skivor.
3. Rosta bröden lätt och låt dem svalna. Bred creme fraich på brödskivorna. Lägg ihop
bröden tre och tre med sallad, kyckling, bacon och tomat emellan.
4. Pressa ihop bröden och dela dem på diagonalen till trekanter. Stick i tandpetare.
Servera med t ex rädisor och oliver.
// Madeleine
Köttfärssås med vitkålspasta
Vitkål finstrimlat funkar jättebra och känns fräscht.
Köttfärssås med vitklåspasta
500 gram | köttfärs |
1 st | gul lök |
smör till stekning | |
1 paket | krossade tomater chili |
2 msk | tomatpuré |
2 dl | grädde |
1 tsk | salt |
2 krm | svartpeppar |
1 tsk | oregano |
1 msk | kalvfond |
1 tsk | soja |
500 gram | långa strimlor vitkål |
25 gram | smör |
2 msk | vatten |
Gör så här:
1. Bryn färsen i smör och rör med en trägaffel så den grynar sig.
2. Skala och hacka löken och låt den fräsa med färsen.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka/sjuda utan lock 20-30 min.
4. Skär vitkålen i långa, smala strimlor och stek dem i smör på låg värme.
Krydda och tillsätt 2 msk vatten. Lägg på lock och låt eftersteka i ca 10 min.
De ska inte vara helt mjuka.
// Madeleine
Fyllda gifflar
Ett trevligt alternativ till mellanmålet.
Fyllda gifflar
75 g margarin
0,8dl ljummet vatten
50 g jäst
3 dl gräddfil
2 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
10 dl specialvetemjöl
12 skivor rökt skinka i strimlor
2 dl riven ost
1 uppvispat ägg
4 msk sesamfrön
Gör så här:
1. Smält margarinet och blanda det med vatten. Smula jästen i en bunke och rör ner margarinvattnet.
Blanda med gräddfil, ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Knåda tills degen är blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
2.Ta upp degen på bakbordet, knåda den och kavla ut den till en stor kvadrat.
Dela kvadraten snett i över i två delar.
3. Fyllning: Fördela skinkan och den rivna osten på varje stor degtriangel.
Rulla ihop så att spetsen kommer under sist.
Forma till gifflarna på plåten och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°C.
5. Pensling: Pensla gifflarna med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i ca 25 minuter.
Låt svalna under duk.
Shepherd´s pie
4 pers
Köttfärsås
Fräs 3 finhackade gula lökar i 3 msk smör i en stor kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt ca 1½ kg nötfärs i omgångar, fräs under omrörning tills den
blir grynig. Tillsätt 1½ dl tomatpuré, 2 dl rött eller vitt matlagningsvin,
2 dl vatten 4½ msk konc kalvfond, 3 burkar krossade tomater (á 400g),
3 lagerblad och 1 tsk nymalen svartpeppar. Koka upp och sjud under lock
ca 40 minuter (späd ev med mer vatten).
Shepherd´s pie
Sätt ugnen på 225C. Skala och koka 900g mjölig potatis. Häll av och mosa
den grovt med elvisp. Vispa i 1 msk smör, 1 dl varm vispgrädde eller mjölk,
1 ägg, 2dl riven parmesan och 1 tsk salt. Blanda köttfärssåsen med 3 dl fryst tinad
grönsaksblandning (tex ärter, morötter, majs, paprika) och 1½ tsk salt.
Bred ut i en smord ungssäker form eller i 4 portionsformar. Tillaga mitt i ugnen 10 minuter.
Ta ut och fördela moset över. Gratinera i ugnen 10-15 minuter, tills moset fått
fin färg. Garnera med 1 msk riven parmesan och rosmarinkvistar.
// Madeleine
PS: Recepten kommer från ica.se
Ungspankaka med spenat och kassler
Buffé.
Ungspankaka med spenat och kassler
4 personer
8 dl mjölk
4 ägg
4½ dl dinkelmjöl
250g fryst bladspenat ( tinad)
200g kassler
smör, salt
Lingonkeso
1 burk keso
1 dl rörörda lingon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200C. Vispa ihop 4dl av mjölken med äggen.
Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken
och 1 tsk salt.
2. Krama ut vätskan ur den tinade spenaten. Skär kasslern i
små tärningar.
3. Smält 1 msk smör i en långpanna i ugnen. Ta ut och häll i
pannkakssmeten. Fördela spenaten och kasslern över. Tillaga
ca 30 minuter i ugnen.
4. Lingonkeso Blanda keso och rårörda lingon.
5. Servera pannkakan med lingonkeso och äppelsalladen.
Syrlig äppelsallad
Ansa 1 fänkål och skala 2 morätter. Dela och kärna ur
2 syrliga äpplen. Hyvla eller skär i tunna skivor.
Rör ihop 2 msk olivolja, ½ msk äppelcidervinäger, 1 krm salt
och ½ krm peppar. Blanda det skurna med dressingen. Vänd
ner ½ dl plockad dill.
Servera till pannkakan.
// Madeleine
PS: Receptet kommer från ica.se
Lunch dags
Krämig laxpasta
1/2 gul lök
1 grönt äpple
150 g rökt lax
2 port pasta
1 msk smör eller margarin
1 tsk curry
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
salt & peppar
hackad gräslök (att strö över)
Gör så här:
1. Skala och hacka lök och äpple. Skär laxen i bitar. Koka pastan enligt anvisning.
2. Bryn löken i smöret. Tillsätt äpple och curry och pressa i vitlöken.
Passa äpplet så att det inte förlorar sin krispighet. Tillsätt lax och crème fraiche.
Rör om och låt puttra någon minut. Salta och peppra.
3. Rör ner pastan i såsen och servera genast.
// Madeleine
PS: Receptet kommer från www.ica.se
Tummvantar
Jag har alltid massor med projekt på gång, just nu ligger det en halvfärdig
tumvante på vardagsrumsbordet som väntar på att bli färdigstickad.
För mig är handarbete lugnande (när jag inte måste repa om för 5 gången
för att jag inte läst beskrivningen ordentligt).
Men här kommer i alla fall beskrivningen på tumvantar.
Str 4 (6) 8 (10) 12 år (dam) (herr).
Stickor nr 3 och 3 ½, 2 stickor. Masktäthet: 22 maskor(m) per 10cm
Lägg upp 32 (32) 36 (40) 44 (48) 52 maskor (m) på sticka nr 3.
Sticka resår 1 rm i 6 (6) 7 (7) 7 (8) 8 cm. Byt till stickor 3 ½ och sticka slätstickning.
På 5:e varvet börjar utökningen för tumkilen på detta sätt:
Sticka 16 (16) 17 (19) 21 (23) 25 m, öka 1 m, 2 rm, öka 1 m, sticka resterande m.
Upprepa ökningarna för tumkilen vart 4:e varv ytterliggare 1 (1) 2 (2) 3 (3) 4 gånger,
därefter vartannat varv tills tumkilen består av 12 (12) 14 (16) 18 (20) 22 m.
Tumkilen stickas i slätstickning. Sätt vantens maskor på en avmaskningsnål eller tråd,
sticka vidare tummens maskor i ca 3 (3½) 4 (4½) 5 (5½) 6 cm. Sticka sedan 2 m
tillsammans över hela varvet, drag sedan tråden genom hela varvet - tumme klar!
För över vantens maskor till stickorna igen, plocka upp 2 nya m i hålet vid tummen
och sticka slätstickning tills vanten mäter 14 (16) 18 (20) 22 (23) 25 cm, ta då ihop
enligt följande från rätsidan:
Sticka 1 rm, 2 rm tillsammans, 10 (10) 12 (14) 16 (18) 20 rm, lyft 1 m sticka 1 m,
drag den lyfta m över den stickade, 2 rm, 2 rm tillsammans, 10 (10) 12 (14) 16 (18) 20 m,
drag och lyft 1 m till, 1 rm. Upprepa detta vartannat varv, maskantalet kommer att
minska med 4 m per ihoptagningsvarv. När det finns 12 (12) 12 (16) 16 (20) 20 m kvar
stickas am tillsammans över hela varvet från avigsidan. Tag sedan av garnet och drag
tråden genom alla m. Sy ihop vanten, fäst alla trådar.
Gör en exakt likadan till. Klar!
Köttsoppa
Här kommer ett härligt recept på köttsoppa.
½ kg högrev el. märgpipa, gärna med ben
1 tsk salt
6 svartpepparkorn
5 kvistar timjan
1 kålrot, skalad och tärnad
½ rotselleri, skalad och tärnad
1 purjolök, skivad
4 potatis, skalad och tärnad
salt
svartpeppar
1 sats klimp med persilja
Gör så här:
1. Lägg kötet i en stro gryta. Slåpå ca 1,5 liter vatten, salta och koka upp.
2. Skumma av köttet väl och lägg i svartpeppar och timjan.
3. Sjud köttet under lock i ca 1½ timme eller tills det börjar lossna från benet,
4.Lyft ur köttet och låt det svlna lite.
5. Dela köttet i bitar och lägg tillbaka i soppan tillsammans med de tärnade
grönsakerna. Koka gränsakerna mjuka och smaka av med salt och peppar.
6. Servera med klimp.
Klimp med persilja
1½ msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 äggulor
bittermandelarom, några droppar
salt
peppar
1-2 dl presilja, hackad
Gör så här:
1. Vispa ihop smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt mjölk.
2. Koka upp under omrörning, sjud 5-10 minuter
3. Ta bort från värmen. Rör ner äggulorna och smaka av med
bittermandelarom, salt, peppar och, persilja.
4. Slå upp i en skål och låt svalna. Skär i bitar eller skeda ut i
äggform och servera i tex soppa.
// Madeleine
Biff lindström
Biff Lindström
600g nötfärs
2 msk vatten
salt
svartpeppar
1 ägg
½ gul lök, finhackad
1,½ dl inlagda rödbetor, finhackade
smör att steka i
potatis
Gör så här:
1. Blanda samman färs, vatten, ägg, lök och rödbetor.
2. Smaka av med salt och peppar. Provstek gärna en bit och
kolla att den smakar bra.
3. Forma biffar och stek dem i smör.
4. Servera med potatis, sås och rödbetor.
// Madeleine
Lapskojs
Idag äter vi lapskojs hemma på Torsborg.
Lapskojs
1 kg potatis, skalad och grovtärnad
1 burk salta biten
1 lagerblad
5 korn vitpeppar
3 korn kryddpeppar
50g smör
salt
vitpeppar
saltgurka & rödbetort det täcker potati
Gör så här:
1. Lägg lagerblad, peppar, potatis och kött i en kastrull. Häll på spadet från burken
plus vatten så att det täcker potatisen.
2. Koka under lock till potatisen känns klar, 15-20 minuter.
3. Ta bort synliga lagerblad och pepparkorn.
4. Lägg i smör och mosa potatisen och köttet.
Smaka av med salt och vitpeppar.
5. Servera med saltgurka och rödbetor.
Bild kommer från http://theresematochbak.blogspot.se/
// Madeleine
PS: Receptet kommmer från boken "HUSMAN" av Johan Åkerberg.
Nytt år, nya mat äventyr
Mitt 2012 hade jag tänkt skulle bli ett år där matlagning skall få
stå i centrum ( förutom studier så klart). Jag har lite planer på
min lilla kokbok, skulle vilja gå på någon/ några provsmakningar
och kanske till och med en matlagningskurs för att lära mig något
nytt. Jag tror att 2012 blir ett bra mat år.
// Madeleine