Shepherd´s pie
4 pers
Köttfärsås
Fräs 3 finhackade gula lökar i 3 msk smör i en stor kastrull ca 5 minuter.
Tillsätt ca 1½ kg nötfärs i omgångar, fräs under omrörning tills den
blir grynig. Tillsätt 1½ dl tomatpuré, 2 dl rött eller vitt matlagningsvin,
2 dl vatten 4½ msk konc kalvfond, 3 burkar krossade tomater (á 400g),
3 lagerblad och 1 tsk nymalen svartpeppar. Koka upp och sjud under lock
ca 40 minuter (späd ev med mer vatten).
Shepherd´s pie
Sätt ugnen på 225C. Skala och koka 900g mjölig potatis. Häll av och mosa
den grovt med elvisp. Vispa i 1 msk smör, 1 dl varm vispgrädde eller mjölk,
1 ägg, 2dl riven parmesan och 1 tsk salt. Blanda köttfärssåsen med 3 dl fryst tinad
grönsaksblandning (tex ärter, morötter, majs, paprika) och 1½ tsk salt.
Bred ut i en smord ungssäker form eller i 4 portionsformar. Tillaga mitt i ugnen 10 minuter.
Ta ut och fördela moset över. Gratinera i ugnen 10-15 minuter, tills moset fått
fin färg. Garnera med 1 msk riven parmesan och rosmarinkvistar.
// Madeleine
PS: Recepten kommer från ica.se