Fyllda gifflar
Ett trevligt alternativ till mellanmålet.
Fyllda gifflar
75 g margarin
0,8dl ljummet vatten
50 g jäst
3 dl gräddfil
2 ägg
1 tsk salt
1 msk socker
10 dl specialvetemjöl
12 skivor rökt skinka i strimlor
2 dl riven ost
1 uppvispat ägg
4 msk sesamfrön
Gör så här:
1. Smält margarinet och blanda det med vatten. Smula jästen i en bunke och rör ner margarinvattnet.
Blanda med gräddfil, ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Knåda tills degen är blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
2.Ta upp degen på bakbordet, knåda den och kavla ut den till en stor kvadrat.
Dela kvadraten snett i över i två delar.
3. Fyllning: Fördela skinkan och den rivna osten på varje stor degtriangel.
Rulla ihop så att spetsen kommer under sist.
Forma till gifflarna på plåten och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°C.
5. Pensling: Pensla gifflarna med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i ca 25 minuter.
Låt svalna under duk.