Kroppkakor

Lite sent kanske men idag blev dt av.
Som vanligt jättegott.
Här kommer recept p Öländska kroppkakor

1 kg rå potatis, skalad
250g kokt potatis, skalad
1,5 dl vetemjöl
200g rimmat sidfläsk
1gul lök
2msk kryddpeppar, grovmald

Riv den råa potatisen, lägh dn iben duk och krama ur så mycket vätska som möjligt.
Lägg den i en bunke och pressa den kokta potatisen ner i buken.
Tillsätt mjölet ochn blanda till en smidig deg.
Blanda fläsk, lök och kryddpeppar.
Sätt på en stor kastrull med vatten. Tillsätt 0,5 msk / per liter.
Ta ut jämnstora bullar, gör en grop i, itten och fyll med lite fläskröra.. Förslut gropen med handen och lägg ner i det kokande vattnet och låt sjuda 40 min.
Servea med smält skirat smör, gräddmjölk eller lingonsylt.

tenta plugg

och lektioner fyller min tid. Men jag lovar att på fredag blir det bilder från kroppkakslagning. Det har jag sett fram emot länge.
// Madde

Fifty shades of grey

damp ner i brevlådan idag. Jag kunde inte låta bli. Hört både bu och bä om boken. Dock såg jag när jag hade beställt den från adlibris.se att www.elib.se hade den oxå. Elib är biblioteket på nätet. Jag har laddat hem flera böcker till platten via den sidan, allt man behöver är ett lånekort. Sen är boken tillgänglig i 28 dagar, har man inte hunnit läsa klart är det bara att man lånar om den. Dock tycker jag att utbudet än så länge är lite tunnt men jag hoppas att det kommer utökas ju fler som använder det.
God natt på er.

// Madde

Lökar i lådan

Idag kom mitt paket från odla.se med vårens lökar. Det blev tulpaner, Allium och lite krokus. Så på onsdag innan tandläkaren får det bli lite rabatt grävning.
// Madde

Jobb

Idag står det jobb på schemat. Likaså imorgon och på söndag kväll. Funderar på om jag skall baka nått ihelgen. Har hittat ett recept på Budapestrulle utan nötter. kanonbra eftersom att maken är allergisk.
Återkommer med recept.
// Madeleine

Bilder från Tyskland

Bilder av blandad sort.
Bild 1 Fastspänd inför resa på ringen.,
Bild 2. Våran hyrbil. (skit bil) Trevligt med cabb dock.
Bild 3 Moseldalen
Bild 4. Koblenz där Rehn och Mosel går ihop
Bild 5 Jon, jag och Micke.
Bild 6 huset vi bodde i.
Bild 7. Grillhaxe ( fläsklägg som är kokta och sen grillade) Väldigt gott.
Bild 8. "Nürodisney" ( Stort skrytkomplex byggt vid Gp slingan i Nürburing)
Bild 9 Jon och jag
Bild 10 Jag gör mig redo för ett varv på ringen.
 
// Madde

Tyskland

I fredags åkte jag min man Jon och vår vän Micke till Tyskland och Adenau för en minisemester. Där av dålig uppdatering i bloggen. Vi har ätit gott, stekt i sensommarvärme 27C, druckit gott och tittat på MASSOR med bilar. Vårt mål med resan var att besöka Nurnburing och få en känsla av banan och området. Även fast jag inte är en bilfantast så är finns det mycket att se och en otrolig upplevelse. På söndagen fick vi åka med varsit varv på ringen ( banan är 2,1 mil och det gick på 9m40sek.) sen var min mage i obalans ett par timmar men jag är stolt att jag vågade åka med.
Igår morde kl 6:10 lyfte planet hemåt och semestern tog slut så fort vi landa då jag hade heldags föreläsning i skolan.
Bilder kommer, skall "bara" ladda upp dem i datorn.

// Madde

Kycklingwok

Ikväll blev det Kycklingwok.

3,5 dl kall kycklingbuljong
2 msk apelsinjuice
2 msk ljus soja
2 msk majzena
2 tsk sesamolja
4 kycklingfiléer à ca 170g
1 grön paprik
4 schalottenlökar
1 stor morot
2,5 dl böngroddar

1. Blanda buljong, apelsin juice , soja, majsena, och sesamolja väl i en skål , ställ åt sidan.
2. Putsa kycklingfiléerna och skär dem i lagom stora bitar. Halvera, kärna ur och skär paprikan i fina strimlor. Hacka löken. Skala moroten och finstrimla den.
3. Hetta upp olja i en wook och lägg i kycklingen. Woka tills kycklingen är väl brynt.
4. Tillsätt grönsakerna till kycklingen och Woka ett par minuter till. Rör ner såsen och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 2-3 min tills såsen tjocknar.
Servera.


Handväska

Idag kom min nya handväska med posten. Så söt!


Köttfärsfyllda cannelloni

Det här behöver du till 4 port;
1gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g köttfärs
150 g champinjoner
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpure
1tsk basilika
1 tsk oregano
200 g färsk lasangeplatta
4 dl matlagningsgrädde
1,5 dl riven ost
1 tomat

Gör så här;
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det tillsammans med köttfärs i smör. Hacka svampen och låt den fräsa med tills vätskan kokat in.
2. Tillsätt krossade tomater, tomatpure och kryddor och koka i 15 min.
3. Dela lasagneplattan i 8 lika stora bitar. Lägg en sträng med köttfärsröra i mitten och rulla ihop.
4. Lägg rullarna tätt i en form. Koka upp grädden och rör ner osten. Höll det i formen och strö över hackad tomat.
5. grädda i 35 min i 200 C.


Inställd föreläsning

Så det blev eget arbete istället. Har gjort klart morgondagens läxa men så mycket mer har jag inte haft ork att göra. Det börjar bli dags för lunch nu, sen vet jag inte vad ja skall hitta på. Börja sticka lite på den stora halsduken jag hittade igår på drops. Kanske titta på en film. Tills kvällen blir det köttfärs canneloni. Recept och bilder kommer under kvällen.

// Madelein

Handarbetssugen

Sitter på akuten och känner mig lite handarbetssugen. Mellan mina patienter så surfar jag runt på drops.se. En väldigt inspirerande sida. Nu har jag hittat en stor halsduk som jag så fort som jag kommer hem ikväll tänker börja sticka på. Om jag håller mig vaken.

Kvällstjänstgöring

Ikväll är det mitt första kvällspass på akutmottagninen. Efter 40 min kom jag på hur kassan funkar. Jag har ju jobbat på kirurgen hela sommaren och hade deras inställnigar, men nu hoppas jag att det skall funka. Hoppas på en lugn kväll då jag känner mig lite ringrostig, inte jobbat här på akuten sen i våras.
// Madeleine

RSS 2.0