Den öppna spisen

I serien Hem och Hushåll ingår sex stycken böcker:

  • Matlagning och bakning
  • Konservering
  • Hushållets rationallisering
  • Våra barns vård
  • Modern heminredning
  • Hälsovård och sjukvård

Men idag tänkte jag att vi skulle titta lite i Modern heminredning och den
öppna spisen.

" Det är egendomligt med alla tekniska nyheter, som vi eller våra föräldrar
sett intåga i hemmen. De ha ofta i början väckt en undrande förvåning, ibland
också ett visst misstroende, men på otroligt kort tid har de för de flesta
människor blivit naturliga företeelser, som knappast ägnas en tanke, såvida inte
det oförmodade inträffar, att de av någon anledning strejka. Man behöver inte
vara lastgammal, för att minnas det elektriska ljusets insteg i våra hem,
nu är det enbart vi driftavbrott, som vi märka, vilken självklar tjänare det blivit."

" Den öppna spisen har gamla anor i vårt land, och vi finna inom Sveriges
gränser åtskilliga praktfulla exemplar bevarade från 1500-, 1600-, och 1700-talen.
Efter hand som tekniken utvecklade sig, undanträngdes den dock av mera
rationella eldstadsanordningar och fick till efterträdare kakelugnen och senare
även järnkaminen, vilka nu mer i stor utsträckning undanträngs av den moderna
centraluppvärmningssystemen."

"Man kan tycka, att den öppna spisen är ett irrationellt inslag i hemmet, inte minst
därför att den kanske är allra vanligast hos modernt och praktiskt inställda familjer.
Så är emellertid endast skenbart fallet, ty vad dessa personer mena med saklighet
innesluter allt, som kan göra ett hem beboeligt och trivsamt. De vilja ha möblerna
ändamålsenliga, därför att tex. en obekväm stol på dem verkar som en meningslös
dekoration, som på intet sätt kan bidraga till trevnaden. Detta kan däremot en
god tavla på väggen eller vackra blommor i en vas göra, ty dessa är skönheten
självändamål och de pretendera icke på att göra någon nytta. Brasans ändamål är
att bidraga till en god hemstämning, och därför är den öppna spisen också berättigad
i dessa hem."


      
// Fru Branting Spetz


Likör

Idag tänkte jag lägga Hem och Hushåll åt sidan och göra likör
enligt eget huvud.

Idag har jag gjort Slånbärslikör.

Lägg frostbitna och mogna slånbär i en vidhalsad flaska.
Häll sprit på bären tills dem täcks.
Låt stå några månader (2-3) , sila sedan bort bären.
Häll upp spriten och spar den.
Mät upp 2-3dl socker per liter sprit.
Häll upp bären i en flaska och tillsätt sockret. Sockret löser
sig och drar på samma gång spriten ur bären.
Då bären skrumpnat silas bären bort och den sparade spriten
hälls på sockerlösningen.
Lagra i flaskor.

http://www.youtube.com/watch?v=h4EBjGR3f48


Rostade kastanjer

Rostade kastanjer känns lite höstigt och kanske lite juligt.
Receptet har jag hittat i Hem och Hushåll - Matlagning och bakning.

Rostade kastanjer

På 1/4 kg kastanjer skäres i den ena ändan ett kors. Kastanjerna
läggas i en liten långpanna med grovt salt en bit från varandra.
Långpannan insättes i het ugn och kastanjerna få stå i värmen
20-30 min. De skalas hastigt, läggas i bruten serbet och servera
med rörst smör.

Till stekt gås eller fina feta kötträtter serveras ofta en kastanjepuré.
kastanjerna, behandlas som förut beskrivits, kokas i kokande saltat
vatten så länge, att man sedan kan skala dem. De läggas jämte en bit
selleri i kokande buljong och få så mjuka, att de kunna passeras
genom stålsikt. Púren blandas med smör och grädde, varefter den serveras.




// fru Branting Spetz

Äkta sköldpaddsoppa

Idag tittar vi lite i Hem och Hushålls bok Matlagning och bakning från 1941
och hittar Äkta sköldpaddsoppa.
Det är nog inget som vi skulle hitta i dagens kokböcker och jag vet i ärlighetens
namn om jag skulle vilja prova.

Äkta sköldpaddsoppa

1 sköldpadda, 1-2 små spanska lökar eller en liten rödlök, 4 msk smör, salt,
vitpeppar, ingefära, stark ox- eller kalvbuljong, litet potatismjöl upplöst i
vatten, 3 dl madeira, 1 dl fin konjak.

Sköldpaddskorv: blodet från sköldpaddan, 1-2 äggulor, 2 msk finstötta skorpor,
1 msk smält smör, en nypa salt, en nypa socker, en nypa vitpeppar.

En levande sköldpadda slaktas på så sätt, att man håller den stilla på golvet
och sticker den med en glödga nål i den bakre delen, varvid paddan sticker ut
huvudet, som genast hugges av. I en liten spillkum, som man har till hands,
låter man blodet rinna ner, detta skall sedemera användas till korven.
Köttet lossas från skalet och skäres i bitar, varvid den stora tarmen mycket
försiktigt tages ur och rengöres. Köttet tvättas, sättes på elden i kallt vatten
och får kokas upp, varefter köttet tages upp och ånyo tvättas och lägges upp
att rinna av. 
I en kastrull fräses ett stycke smör med löken, det sönderskurna köttet lägges
tillsammans med vitpeppar, salt, ingefära. Kastrullen skakas oupphörligt så
att köttet ej blir brunt utan endast genomhettat. En stark ox- eller kalvbuljong
hälles över köttet som därefter får kokas mjukt. Köttet tages upp, skäres i
strimlor och hålles varmt i litet av buljongen. Den överiga buljongen silas,
hälles tillbaka i kastrullen, kokas upp och smaksättes ytterligare om så skulle
behövas.
Blodet blandas med 1-2 äggulor, 2 msk skorpmjöl, msk smölt smör, salt, socker
och vitpeppar efter smak; detta fylles i tarmen. Korven kokas i litet av buljonen,
mycket sakta för att inte spricka. då sopan skall serveras, hälles konjaken och
madeiran i soppskålen. I varje tallrik lägges en skiva korv eller en hårdkokt äggula.
'

// Fru Branting Spetz


Slånbärssaft

Hur boken "Hem och hushåll - konservering" har jag hittat receptet för
slånbärssaft.

Slånbärssaft

5 l slånbär
vatten
500g socker pr 1 saft.

Frostbitna slånbär rensas och sköljas. De läggas i en stor kruka, och så
mycket kokande vatten hälles på, att det står 7-8 cm över slånen.
På detta sätt få bären stå till följande dag, då saften silas ifrån och
bären på nytt överhälles med kokande vatten och få stå till påföljande
dag. 3-4 gånger förfar man på samma sätt, varefter saften blandas.
Den mätes och kokas med sin sockermängd ca 20-25 min, varefter
den varm hälles på buteljer, vilka genast korkas och hartsas.



// Fru Branting Spetz


Boken "Hem och hushåll - konservering" är publicerad 1941 och är en bok
ur en serie uppslagsböcker för alla moderna hem.


Mormor

För en kort tid sedan gick min mormor bort efter en tids sjukdom.
Varje gång jag besökte henne hamnade jag alltid framför hennes
bokhylla. den var fylld med gammla dammiga böcker som sällan
eller aldrig lästes eller bläddrades i, förut om av mig.
Det var böcker med husmorstips till gamla uppslagsverk. 
Böcker ( gärna gamla ) har alltid facinerat mig. Och att komma hem till
mormor var lite som julafton. Jag älskar doften av gamla böcker.
Så nu när hon gick bort salmade jag på mig ett flertal av dessa böcker.

Jag kommer att redovisa lite härliga husmorstips här på bloggen för
den som vill veta lite mer om hur en riktig husmor skulle vara 1941.

// Madeleine


RSS 2.0