Sillbullar
Vad passr bättre på en måndag en fisk till middag?
Här kommer ett recept på sillbullar.
8 färska sillar
2 salta sillar
2 msk smör
2 ägg
4-5dl mjölk
socker
vitpeppar
mjöl till en lagom färs
Den salta sillen vatten lägges över en natt, fläkes följande dag.
Den färska sillen rensas och urbenas, varefter de båda sillsorterna
malas med smöret 2-3 gånger. I färsen inarbetas ägg, mjölk,
mjöl och kryddor, och man arbetar färsen smidig. Av färsen formas
bullar, något större än middagsköttbullar, de stekas i smör i stekpanna.
Till bullarna serveras stuvade grönsaker av något slag.

// Madeleine
Här kommer ett recept på sillbullar.
8 färska sillar
2 salta sillar
2 msk smör
2 ägg
4-5dl mjölk
socker
vitpeppar
mjöl till en lagom färs
Den salta sillen vatten lägges över en natt, fläkes följande dag.
Den färska sillen rensas och urbenas, varefter de båda sillsorterna
malas med smöret 2-3 gånger. I färsen inarbetas ägg, mjölk,
mjöl och kryddor, och man arbetar färsen smidig. Av färsen formas
bullar, något större än middagsköttbullar, de stekas i smör i stekpanna.
Till bullarna serveras stuvade grönsaker av något slag.

// Madeleine
Ny bok
Julmarknad
I lördags besökte jag Taxinge julmarknad på Taxinge slott.

130 utställare hade letat sig dit, med allt från korv, godis, ostar, marmelader,
hemstickade mössor, handstöpta ljus och mycket mycket mer.

I år handlade jag tomatmarmelad och toastsenap från birgittasmatbod.se,
Blå-ädel från skärvångens bymejeri, rökt skinka från svartrökarna.se,
honung från Lovö honung, ett litet pepparkaksmått i form av en gris. Och så
köpte jag någonting som är väldigt gott men som tyvärr är upptagen på Rödlistan
på grund av en dramatisk minskning av beståndet. Ål. Men den
var ju redan död och rökt så jag slog till. Men för att visa mitt stöd för ålen
kommer här lite info om hur man kan hjälpa den att komma på "fötter" igen.
http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/gava/al/?gclid=COTIlbzLxawCFUFBzQodvAgipQ

Jag ser fram emot nästa års julmarkand men hoppas på lite mer juligt väder.
// Madeleine

130 utställare hade letat sig dit, med allt från korv, godis, ostar, marmelader,
hemstickade mössor, handstöpta ljus och mycket mycket mer.

I år handlade jag tomatmarmelad och toastsenap från birgittasmatbod.se,
Blå-ädel från skärvångens bymejeri, rökt skinka från svartrökarna.se,
honung från Lovö honung, ett litet pepparkaksmått i form av en gris. Och så
köpte jag någonting som är väldigt gott men som tyvärr är upptagen på Rödlistan
på grund av en dramatisk minskning av beståndet. Ål. Men den
var ju redan död och rökt så jag slog till. Men för att visa mitt stöd för ålen
kommer här lite info om hur man kan hjälpa den att komma på "fötter" igen.
http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/gava/al/?gclid=COTIlbzLxawCFUFBzQodvAgipQ

Jag ser fram emot nästa års julmarkand men hoppas på lite mer juligt väder.
// Madeleine
Julsenap med whisky
Här kommer ett recept på senap med en touch av whisky som jag
gjort till julbordet.
Julsenap med whisky
ca 220g
100g bruna senapsfrön
2 tsk Colemans senapspulver
1 msk whisky
2 msk honung
1 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
Krossa senapsfröna i en kann-mixer. Rör ut dem i 1 dl vatten,
låt svälla 10 minuter. Smaksätt med senapspulver, whisky,
honung, olja, vinäger och salt.
Gör senapen i god tid, den smakar bäst efter någon vecka.

// Madeleine
gjort till julbordet.
Julsenap med whisky
ca 220g
100g bruna senapsfrön
2 tsk Colemans senapspulver
1 msk whisky
2 msk honung
1 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
Krossa senapsfröna i en kann-mixer. Rör ut dem i 1 dl vatten,
låt svälla 10 minuter. Smaksätt med senapspulver, whisky,
honung, olja, vinäger och salt.
Gör senapen i god tid, den smakar bäst efter någon vecka.

// Madeleine
Julspecial!
Från och med 1 december kommer jag att köra en julspecial.
Varje dag fram till julafton kommer jag publicera ett recept
som har anknyting till jul.

Varje dag fram till julafton kommer jag publicera ett recept
som har anknyting till jul.

Ungspannkaka
Idag tänkte jag att vi skulle titta på ett recept på ungspannkaka ur Hem och Hushåll.
Ungspannkaka
3 hela ägg
salt
socker
1 liter mjölk
5 dl mjöl
smör
Ägg, salt och socker vispas kraftigt. Hälften av mjölken hälles i,
varefter mjölet ivispas, så att smeten blir jämn.
Resten av mjölken vispas i, varefter smeten får stå och svälla
1 á 2 timmar.
En braspanna smörjes med smör, och smeten hälles i, varefter
pannkakan gräddas 20-25 minuter i het ugn.
Serveras delad i fyrkanter med sylt eller kompott.
Som vi ser så skilljer sig detta recept inte mycket från dagens
recept på ungspannkaka.

Fru Branting Spetz
Ungspannkaka
3 hela ägg
salt
socker
1 liter mjölk
5 dl mjöl
smör
Ägg, salt och socker vispas kraftigt. Hälften av mjölken hälles i,
varefter mjölet ivispas, så att smeten blir jämn.
Resten av mjölken vispas i, varefter smeten får stå och svälla
1 á 2 timmar.
En braspanna smörjes med smör, och smeten hälles i, varefter
pannkakan gräddas 20-25 minuter i het ugn.
Serveras delad i fyrkanter med sylt eller kompott.
Som vi ser så skilljer sig detta recept inte mycket från dagens
recept på ungspannkaka.

Fru Branting Spetz
Kroppkakor
Jag är barnsligt förtjust i kroppkakor. Jag gör kroppkakor ett par gånger
per säsong, oftast blir det öländska kroppkakor. Dem riktiga tycker min
man. Det är lika nervöst varje gång i fall jag skall lyckas eller inte.
Igår var första gången den här hösten och dem vart jätte fina och goda.
Får se om jag hinner att göra en omgång till innan jul.
Kroppkakor
4pers
1 kg rå potatis
1 liten gul lök
150g rimmat sidfläsk
½ msk stött kryddpeppar
300g kokt potatis
1,5 dl vetemjöl
salt
Skala och finhacka löken. Skär fläsket i små tärningar. Blanda lök och
fläsk med kryddpeppar.
Skala och riv den råapotatisen fint. Vrid ut potatisen med hjälp av en
handduk. Skala och pressa i den kokta potatisen.
Blanda i mjölet och 1 tsk salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Koka upp
lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till en tjock rulle.
Dela rullen i 12 delar. Gör en lite urgröpning i mitten och fyll med
ca 1 msk fläsk och lökblandning. Nyp ihop och forma till en
kroppkaka.
Lägg hälften av kroppkakorna i det kokande vattnet. Låt dem
små koka utan lock 45-60 minuter. Ta upp med hålslev och tillaga
resten.
Servera med skirat smör, rårörda lingon och gräddmjölk.
Tips: Blöt händerna när du fyller och formar kroppkakorna så
kladdar de mindre.


// Fru Branting Spetz
per säsong, oftast blir det öländska kroppkakor. Dem riktiga tycker min
man. Det är lika nervöst varje gång i fall jag skall lyckas eller inte.
Igår var första gången den här hösten och dem vart jätte fina och goda.
Får se om jag hinner att göra en omgång till innan jul.
Kroppkakor
4pers
1 kg rå potatis
1 liten gul lök
150g rimmat sidfläsk
½ msk stött kryddpeppar
300g kokt potatis
1,5 dl vetemjöl
salt
Skala och finhacka löken. Skär fläsket i små tärningar. Blanda lök och
fläsk med kryddpeppar.
Skala och riv den råapotatisen fint. Vrid ut potatisen med hjälp av en
handduk. Skala och pressa i den kokta potatisen.
Blanda i mjölet och 1 tsk salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Koka upp
lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma degen till en tjock rulle.
Dela rullen i 12 delar. Gör en lite urgröpning i mitten och fyll med
ca 1 msk fläsk och lökblandning. Nyp ihop och forma till en
kroppkaka.
Lägg hälften av kroppkakorna i det kokande vattnet. Låt dem
små koka utan lock 45-60 minuter. Ta upp med hålslev och tillaga
resten.
Servera med skirat smör, rårörda lingon och gräddmjölk.
Tips: Blöt händerna när du fyller och formar kroppkakorna så
kladdar de mindre.


// Fru Branting Spetz
Jam
Idag tittar vi lite närmare i boken Konsevering ut serien Hem och Hushåll.
I ett av de bakre kapitlen hittar vi "varjehanda recept" och det är därifrån
som dagens recept kommer ifrån. men först lite information.
" "Jam" är en engelsk specialitet, utan vilken en engelskman inte kan
tänka sig dricka sitt te. Vad som skiljer den från våra vanliga marmelader
är en större rikedom på pektin, och att den göres något fastare i
konsistenten."
Päronsirap
År när tillgången på päron är riklig, är det alla skäl att koka päronsirap.
Denna användes sedan under vintern för att smaksätta saftsoppor, söt
lingonsylt m.m.
Päronen tvättas väl rena, skaft och blomfnas tagas bort. De kokas sedan
i vatten, tills de äro väl sönderkokta, då massan slås upp i silduk för att
självrinna; man rör någon gång i massan så att all saft pressas ur.
Vill man, kan man koka om massan i silduken med lite mera vatten
och slå det tillbaka i silduken samt låta det rinna till det förra.
All den genomrunna saften slås i en syltgryta och får koka, tills
den är simmig och tjock som sirap.
Då den börjar tjockna, måste man röra i saften hela tiden; den vill
annars lätt bli vidbränd. Sedan päronsirapen kallnat, hälles den på
buteljer, vilka genast korkas och hartsas och förvaras på kallt ställe.

// Fru Branting Spetz
I ett av de bakre kapitlen hittar vi "varjehanda recept" och det är därifrån
som dagens recept kommer ifrån. men först lite information.
" "Jam" är en engelsk specialitet, utan vilken en engelskman inte kan
tänka sig dricka sitt te. Vad som skiljer den från våra vanliga marmelader
är en större rikedom på pektin, och att den göres något fastare i
konsistenten."
Päronsirap
År när tillgången på päron är riklig, är det alla skäl att koka päronsirap.
Denna användes sedan under vintern för att smaksätta saftsoppor, söt
lingonsylt m.m.
Päronen tvättas väl rena, skaft och blomfnas tagas bort. De kokas sedan
i vatten, tills de äro väl sönderkokta, då massan slås upp i silduk för att
självrinna; man rör någon gång i massan så att all saft pressas ur.
Vill man, kan man koka om massan i silduken med lite mera vatten
och slå det tillbaka i silduken samt låta det rinna till det förra.
All den genomrunna saften slås i en syltgryta och får koka, tills
den är simmig och tjock som sirap.
Då den börjar tjockna, måste man röra i saften hela tiden; den vill
annars lätt bli vidbränd. Sedan päronsirapen kallnat, hälles den på
buteljer, vilka genast korkas och hartsas och förvaras på kallt ställe.

// Fru Branting Spetz