Jam

Idag tittar vi lite närmare i boken Konsevering ut serien Hem och Hushåll.
I ett av de bakre kapitlen hittar vi "varjehanda recept" och det är därifrån
som dagens recept kommer ifrån. men först lite information.

" "Jam" är en engelsk specialitet, utan vilken en engelskman inte kan
tänka sig dricka sitt te. Vad som skiljer den från våra vanliga marmelader
är en större rikedom på pektin, och att den göres något fastare i
konsistenten."

Päronsirap

År när tillgången på päron är riklig, är det alla skäl att koka päronsirap.
Denna användes sedan under vintern för att smaksätta saftsoppor, söt
lingonsylt m.m.
Päronen tvättas väl rena, skaft och blomfnas tagas bort. De kokas sedan
i vatten, tills de äro väl sönderkokta, då massan slås upp i silduk för att
självrinna; man rör någon gång i massan så att all saft pressas ur.
Vill man, kan man koka om massan i silduken med lite mera vatten
och slå det tillbaka i silduken samt låta det rinna till det förra.
All den genomrunna saften slås i en syltgryta och får koka, tills
den är simmig och tjock som sirap.
Då den börjar tjockna, måste man röra i saften hela tiden; den vill
annars lätt bli vidbränd. Sedan päronsirapen kallnat, hälles den på
buteljer, vilka genast korkas och hartsas och förvaras på kallt ställe.




// Fru Branting Spetz

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0