Ärtsoppa

Imorgon är det torsdag och då blir det ärtsoppa.

Ärtsoppa



5 dl gula ärtor
3 3 l vatten
400 400 g rimmad bog
1 1 st gul lök
1 1 st morot
1 1 tsk timjan
1 1 tsk mejram
4 4 st hela nejlikofrön, eventuellt
4 4 msk skånsk senap
5 5 st hela pepparkorn

Gör så här:

1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.

2. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram,
timjan och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten
(båda ska vara hela). Lägg även i den rimmade bogen.

3. Låt ärtorna koka tills de är mjuka (cirka 2 timmar) men håll ett öga på den rimmad
 bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna
skum och ärtskal från ytan av soppan.

4. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och
hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét.

5. Skär bogen i bitar när soppan börjar se färdig ut och lägg på ett fat bredvid. Det skurna
köttet kan också läggas i soppan igen. Ta upp löken och moroten och servera dem bredvid.
Ta upp eventuella kryddnejlikofrön. Krydda till slut soppan med två matskedar senap.

6. Servera gärna med en klick senap bredvid

// Madeleine


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0