Lucka nummer 6
Bakom lucka nummer 6 döljer sig
Saffranslängd med vit choklad
En längd
200g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran á 0,5g
½ tsk salt
2 dl strösocker
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
75g smör
200g vit choklad
½ dl strösocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till
fingervarmt, ca 37C.
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen.
Blanda i saffran, salt och socker.
Rör ner mjölet, lite i taget, tills du har en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 175C. Kavla ut degen på mjölad bänk till en platta, ca 30x40cm.
Halvera degplattan. Bred ut hälften av smöret och hälften av den hackade
chokladen. Vik ihop degen två gånger till en längd.
Gör likadant med den andra halvan. Lägg längderna på plåt och låt jäsa
under duk 30 min.
Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
Saffransbröd är godast när det är nybakat, men du kan frysa in längderna
och värma dem när du tar upp dem.
// Madelenie