Lucka nr 5
Bakom dagens lucka hittar vi:
Tyrkis Peber Fudge
150g tyrkis peber (en normalstor påse)
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50g smör
2 msk glykos
100g vit blockchoklad
// Madeleine
Tyrkis Peber Fudge
150g tyrkis peber (en normalstor påse)
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50g smör
2 msk glykos
100g vit blockchoklad
Blanda vispgrädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills
temperaturen är 120° (detta kan ta lång tid).
Har man ingen termometer kan man göra kulprovet genom att
droppa lite smet i kallt vatten. Om det går att ta upp droppen och
rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt.
Är den fortfarande för lös måste den koka längre.
Krossa karamellerna till ett fint ”grus” genom att köra dem i en
matberedare. När smeten är uppe i 120° rör man ner smör och
glykos. Låt koka 1minut.
Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter.
Häll sedan ner vaniljsockret och karamellgruset. Rör om och häll
upp i en form (20x30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att
kallna och stelna.
Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.
Koka upp och sätt i en termometer. Låt koka på svag värme tills
temperaturen är 120° (detta kan ta lång tid).
Har man ingen termometer kan man göra kulprovet genom att
droppa lite smet i kallt vatten. Om det går att ta upp droppen och
rulla den till en kula mellan fingrarna är fudgen tillräckligt kokt.
Är den fortfarande för lös måste den koka längre.
Krossa karamellerna till ett fint ”grus” genom att köra dem i en
matberedare. När smeten är uppe i 120° rör man ner smör och
glykos. Låt koka 1minut.
Ta av från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter.
Häll sedan ner vaniljsockret och karamellgruset. Rör om och häll
upp i en form (20x30 cm) med smörpapper i botten. Ställ den att
kallna och stelna.
Ta upp fudgen med smörpapper och skär ut bitar. Förvara svalt.
// Madeleine
Kommentarer
Trackback