Lucka nr 24
Det är med vemod som vi öppnar lucka nummer 24:
Kalkon
1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt gallret längst ner i ugnen.
2. Tag bort halsen och rensa och skölj kalkonen. Klappa kalkonen
torr med hushållspapper. Placera kalkonen med bröstsidan upp
på gallret med en djup långpanna under.
3. Fyll ev. kalkonen med fyllningen (se separat recept). Gnid in
skinnet med det mjuka smöret och krydda med salt och peppar.
Placera ett stort ark med aluminiumfolie som ett "tält" över kalkonen.
4. Sätt in kalkonen i ugnen och häll 5 dl av kalkonbuljongen i den djupa
långpannan. Ös kalkonen med buljongen som rinner ner i pannan med
ca 30 minuters mellanrum. När buljongen i pannan har dunstat upp så
tillsätter man ca 2 –3 dl buljong.
5. Tag bort aluminiumfolie efter ca 2,5 timme. Tillaga kalkonen i ugnen tills
att termometern visar 80 grader i kalkonens lårdel. Det tar ca 3,5 - 4 timmar.
6. Flytta över kalkonen till ett serveringsfat och låt den vila minst 20-30
minuter innan den kan skäras upp.
// Madeleine
Kalkon
1 st |
6 msk |
1 l |
1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt gallret längst ner i ugnen.
2. Tag bort halsen och rensa och skölj kalkonen. Klappa kalkonen
torr med hushållspapper. Placera kalkonen med bröstsidan upp
på gallret med en djup långpanna under.
3. Fyll ev. kalkonen med fyllningen (se separat recept). Gnid in
skinnet med det mjuka smöret och krydda med salt och peppar.
Placera ett stort ark med aluminiumfolie som ett "tält" över kalkonen.
4. Sätt in kalkonen i ugnen och häll 5 dl av kalkonbuljongen i den djupa
långpannan. Ös kalkonen med buljongen som rinner ner i pannan med
ca 30 minuters mellanrum. När buljongen i pannan har dunstat upp så
tillsätter man ca 2 –3 dl buljong.
5. Tag bort aluminiumfolie efter ca 2,5 timme. Tillaga kalkonen i ugnen tills
att termometern visar 80 grader i kalkonens lårdel. Det tar ca 3,5 - 4 timmar.
6. Flytta över kalkonen till ett serveringsfat och låt den vila minst 20-30
minuter innan den kan skäras upp.
// Madeleine
Kommentarer
Trackback