Lucka nr 20
Bakom lucka nummer 20 hittar vi:
Grönkål
1 kg grönkål (det finns också fryst förvälld grönkål)
Skink-, höns- eller grönsaksbuljong så att det täcker kålen, ca 2 liter
5 msk smör (margarin eller olivolja går också bra)
4 msk vetemjöl
5 dl grädde
Salt, socker och vitpeppar
Gör så här:
1.Plocka av bladen, skär eller klipp bort den grova stammen.
2.Skär kålen i fina strimlor.
3.Koka under tiden upp buljongen i en stor kastrull.
4.Lägg i grönkålen och koka den i 30 minuter.
5.Grönkålen kan du nu ha kall i kylen och ta fram när du önskar laga till den.
6.Fräs smör i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
7.Tillsätt grädde under vispning. Tillsätt grönkål med en hålslev och rör
ut i stuvningen. Tillsätt ev. lite mer spad till önskad tjocklek på den
stuvade grönkålen.
8.Smaka av grönkålen med salt, socker och peppar.
9.Koka 10 minuter minst på medelvärme och rör då och då.
10.Många gillar också att smaksätta grönkålen med ex. sirap, ättika och timjan.
// Madeleine