Lucka nr 18
4:e advent och bakom dagens lucka hittar vi:
Vörtbröd
4 st
1 dl smör, flytande
1 flaska porter á 33cl
3,5 dl svagdricka
100g jäst
2dl mörk sirap
1 msk salt
½ tsk kryddnejlika, malda
1 msk ingefära, malen
1 msk pomeransskal, malda
1 msk anis, stött¨
1 msk fänkål, stött
3 l rågsikt, 1,65 kg
( om man vill kan man tillsätta 3 dl russin)
Pensling:
1 msk mörk sirap
2 msk vatten
Gör så här:
1. Blanda margarin, porter och svagdricka, låt blandingen bli fingervarm 37C.
2. Smula sönder jästen i degbunken, häll över den ljumma vätskan och rör om
så att jästen löser sig.
3. tillsätt sirap, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt
så att den blir blank och smidig. Det tar ca 10 minuter för hand, i hushållsmaskin
tar det ca 5 minuter. Tillsätt med mjöl om degen är kladdig.
4. Täck över degen och låt den jäsa i 45 minuter på varm och dragfri plats. Täcker
man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen som bidrar till att degen
jäser bättre.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar.
6. Knåda varje del smidig och slät. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem
på en bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med smält smör, då blir det
lättare att dela bröden när dem är gräddade.
7. Sätt ugnen på 225 C.
8. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till nästan sin dubbla storlek,
ca 45 minuter.
9. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 minuter.
10. Pensla dem med en blandning av sirap och vatten.
Låt limporna svalna på galler mellan bakdukar.

// Madeleine
Vörtbröd
4 st
1 dl smör, flytande
1 flaska porter á 33cl
3,5 dl svagdricka
100g jäst
2dl mörk sirap
1 msk salt
½ tsk kryddnejlika, malda
1 msk ingefära, malen
1 msk pomeransskal, malda
1 msk anis, stött¨
1 msk fänkål, stött
3 l rågsikt, 1,65 kg
( om man vill kan man tillsätta 3 dl russin)
Pensling:
1 msk mörk sirap
2 msk vatten
Gör så här:
1. Blanda margarin, porter och svagdricka, låt blandingen bli fingervarm 37C.
2. Smula sönder jästen i degbunken, häll över den ljumma vätskan och rör om
så att jästen löser sig.
3. tillsätt sirap, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt
så att den blir blank och smidig. Det tar ca 10 minuter för hand, i hushållsmaskin
tar det ca 5 minuter. Tillsätt med mjöl om degen är kladdig.
4. Täck över degen och låt den jäsa i 45 minuter på varm och dragfri plats. Täcker
man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen som bidrar till att degen
jäser bättre.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 delar.
6. Knåda varje del smidig och slät. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem
på en bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med smält smör, då blir det
lättare att dela bröden när dem är gräddade.
7. Sätt ugnen på 225 C.
8. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till nästan sin dubbla storlek,
ca 45 minuter.
9. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 minuter.
10. Pensla dem med en blandning av sirap och vatten.
Låt limporna svalna på galler mellan bakdukar.

// Madeleine
Kommentarer
Trackback