Lucka nr 15
Leverpastej
750 g ungnötslever
300 g späck
1 gul lök
2 burkar ansjovisfilé med spad (à 100 g)
3 ägg
1 1/2 tsk malen vitpeppar
2 msk torkad smulad mejram
1 msk salt
1 msk socker
2 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
smör till formarna
1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Mal lever och späck två gånger genom kvarnens fina hålskiva.
Skala och finhacka löken. Mal färsen ytterligare en gång, nu med
löken och ansjovisen.
Alt. Skär lever och späck i mindre bitar. Kör i matberedare i omgångar
så att det inte blir för mycket i taget. Riv i så fall löken och finhacka ansjovisen.
3.Blanda smeten med äggen, ett i taget. Rör ner kryddor och mjöl.
Avsluta med att blanda ner ansjovisspadet och grädden.
4.Hetta upp en stekpanna och stek en matsked färs. Smaka av och
tillsätt ev mer kryddor.
5.Häll smeten i små smorda ugnssäkra pastejformar eller 1-2 brödformar.
Täck med aluminiumfolie.
6.Grädda ca 1 timme i vattenbad. Ta av folien mot slutet om ytan ska få en fin färg.
// Madeleine