Lucka nr 12
Idag hittar vi bakom lucka nummer 12
Gravad lax
1 kg lax av mittbiten med skinn, putsad och benfri
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk vitpeppar, grovkrossad
0,5 dl tequila
Gör så här:
1. Blanda salt, socker och peppar och gnid in fiskens köttsidor med det.
Droppa över tequila och lägg ihop laxsidorna om du har två och lägg
in i en plastpåse. En ensam bit läggs också i plastpåse.
2. Lägg påsen på ett fat och ställ det i kylen 2 dygn. Vänd påsen några
gånger under tiden.
3. Fisk som varit fryst är klar efter två dygns gravning. Om den gravade
fisken måste frysas ska vätskan som bildats hällas bort och fisken
läggas i en ny plastpåse.
Hovmästarsås
Gravad lax
1 kg lax av mittbiten med skinn, putsad och benfri
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk vitpeppar, grovkrossad
0,5 dl tequila
Gör så här:
1. Blanda salt, socker och peppar och gnid in fiskens köttsidor med det.
Droppa över tequila och lägg ihop laxsidorna om du har två och lägg
in i en plastpåse. En ensam bit läggs också i plastpåse.
2. Lägg påsen på ett fat och ställ det i kylen 2 dygn. Vänd påsen några
gånger under tiden.
3. Fisk som varit fryst är klar efter två dygns gravning. Om den gravade
fisken måste frysas ska vätskan som bildats hällas bort och fisken
läggas i en ny plastpåse.
Hovmästarsås
2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vitvinsvinäger
2 dl olja
1 dl hackad dill
ev peppar
1. Blanda samman de båda senapssorterna, socker, salt, peppar
och vinäger.
2. Tillsätt oljan droppvis eller i en fin stråle under kraftig omrörning
så att såsen blir tjock. Det går utmärkt att använda elvisp.
3. Tillsätt hackad dill och smaka gärna av med nymalen peppar.
Tips
Det är viktigt att senapen och oljan har samma temperatur.
Det är trevligt att byta ut senapen mot skånsk senap, då blir
såsen lite grövre i strukturen. Prova med farinsocker istället
för vanligt socker. Det blir en mustigare och karamelligare smak.
//Madeleine
Kommentarer
Trackback