Brunch

Medans jag och mannen var på årsmöte för våra sommarstugsförening
så passade våran nattgäst på att laga brunch till oss. Stekt bacon, tomat,
prinskorv och äggröra.



// Madeleine


17,5 kg tvättmedel

Fick jag levererat härom veckan. Tvättex har levererat.
Får se om man är nöjd. Det enda är att det är lite klurit
med förvaringen av 17 kg tvättmedel.

Tvättex.se

// Madeleine


Min trädgård i april

Månaderna bara flyger iväg, snart får vi njuta av sommaren.
 Det har börjat titta fram lite tidiga blommor i rabatten och till
helgen om vädret tillåter tänkte jag kratta bort gamla löv och snygga
till den inför våren.



Lite tips inför april:

Det är dags att så: krasse, frilandsodlad tomat och tagetes. I slutet av
april kan du planterat ut sådden av persilja och purjolök och sedan täcka
med fiberduk.

Kalka gräsmattan och det behövs och sprid gärna ut träaska under bärbuskar.

Sätt fart på änglatrumpeter och andra vinterförvarade växter genom att först vattna
med ljummet vatten en vecka innan du beskär och planterar om dem.

Dags att förgro potatisen. Använd gärna gamla äggkartonger att förgro i.


I vår skall jag prova nånting som jag inte provat förut. Jag tänkte jag skulle
plocka nässlor och göra nässelsoppa. Vi har mänder i anslutning till trädgården
så att få tag på några borde inte bli några problem.

Nässelsoppa

2 l späda nässlor
1 l buljong från tärning + ½dl nässelspad
2 msk smör + 3 msk mjöl
2 msk hackad gräslök
timjan, peppar och salt samt 2 hårdkokta ägg

Gör så här:

1. Skölj och förväll nässlorna i saltat vatten i 10 minuter och häll bort
vattnet men spara ca ½ dl.
 
2. Hacka sönder nässlorna. Fräs smöret i en kastrull, vispa ner mjöl
och späd med buljong och nässelspad.

3. Lägg i nässlor, gräslök och kryddor. Låt koka 5 min.

4. Servera med kokta ägghalvor.

Nässelsoppa

// Madeleine


Årets första blommor

Det börjar knoppa i mina rabbatter. Först upp Krokus och tussilago.
Men jag börjar även se spår av tulpanblad.



// Madeleine


Årets första grillning

Idag städade vi bort vintern från altanen och plockade fram grillarna.



Vi passade på att bjuda in ett par vänner och min mans föräldrar.
Jag passade på att slänga in några favoriter på första grillningen för
att få riktigt känn inför sommaren. Som vanligt blev det mängder med
mat över, så jag fick till ett par matlådor.



Mina favoriter ses längst ner på tallriken. Haricoverts inlindade men bacon.
så himla gott och enkelt. På tallriken finns även coleslaw, fläskfilé, Halloumii
och champinjoner.

I min coleslaw har jag följande: vitkål, 1 röd lök, 1 morot, creme fraiche, majonäs,
fransk senap, salt och peppar.  Jag brukar göra den dagen innan så den får dra
lite.

 


Denna söta oljelampa ärvde jag efter min mormor och den brukar vi
alltid tända när vi sitter på altanen. På somrarna brukar vi spela
yatzy till solen gått ner för länge sen och då är denna lilla lampa
perfekt. Den ger ett så behagligt sken.

// Madeleine


Ikea

Idag damp ikeas sommar katalog upp i brevlådan, så jag
tillbringade eftermiddagen på altanen och drömde om allt
som jag vill handla.
Äpplarö har jag och min man tittat länge på men inte känt
oss ha råd att investera i, blir nog inte så i år heller men
man kan ju alltid drömma.

Så jag gjorde ett litet kolage från IKEA som jag gärna skulle
vilja ha denna sommar.



// Madeleine


En givande torsdag

Idag har jag fått mig ett sommarjobb, känns väldigt bra.
Jag har även hunnit med att tvätta fönster ( har bara 9 kvar nu)
och dammsugit och tvättat golv.

Fikade på Amarant i fredags och åt en väldigt god biskvi.



// Madeleine


Mexikanska biffar med grönsakssås

Idag blev det mexikanska biffar till middag.

Mexikanska biffar med grönskassås

250g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 msk potatismjöl
½dl vatten
2 dl krossade tomater
½ hackad röd paprika
1 dl majskorn
1 tsk farinsocker
salt och peppar
kokt ris

Gör så här:

1. Blanda köttfärsen med ägg, salt, kryddor, potatismjöl och vatten,
forma till tjocka biffar.

2. Stek biffarna i smör i en stekpanna på medelvärme ca 5 minuter per sidan.

3. Koka upp tomater ochpaprika, blanda i majs och smaksätt med farin, salt
och peppar. Servera med ris.

// Madeleine


Buzzador Nivea Pure & sensitive

Så då har äntligen mina produkter från Buzzador kommit.



Nivea Pure & Sensitive är en antiperspirant deodorant från Nivea helt
utan alkohol, färämnen, och konserveringsmedel. Den har testats för att
skydda mot svett och dålig lukt i upp till 48 timmar- utan att irritera huden.

Seriens formula är berikad med kamomillextrakt och avokadoolja.
Kamomillen är känd för sina lugnade och antiinflammatoriska egenskaper
som effektivt förhindrar hudirritation. Avokadooljan förbättrar återfuktningsprocessen
i huden samtidigt som den gör huden mjuk och smidig.

Niveas Pure & Sensetive.

Jag har 10 st som jag skall buzza bort. Tänkte att jag skulle börja med
tjejerna i min klass. Men finns det någon annan som gärna vill prova, så
skriv en kommentar så kan vi kanske lösa det.

// Madeleine


Choklad

Idag kom mannen hem med Marabou Black. Helt ok smakar lite som fudgen jag gör till jul. Men favoriten är ändå mint krokant. // Madeleine

Makaronpizza

Idag blev det makaronpizza, snabbt enkelt och lätt lagat.
Och väldigt gott. Kommer helt klart att göra detta igen.

Makaronpizza

4 dl snabbmakaroner
250g benfri kassler
1 dl riven ost
3 ägg
10 dl mjölk
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
5 tomater
2 dl riven ost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225C. Smörj en långpanna, 30x40cm. Fördela de
okokta makaronerna i den. Tärna kasslern och strö ost och kassler
över makaronerna.

2. Vispa samman äggen med mjölk, salt, peppar och oregano.
Häll det över makaronerna. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

3. Skiva tomaterna. Ta ut långpannan och fördela tomatskivorna
över äggstanningen. Strö över riven ost.

4. Ställ tillbaka långpannan i ugnen och grädda i ytterligare 15-20
minuter. Skär makaronpizzan i bitar och servera.



// Madeleine


Oreo buzzning

Idag blev jag buzzad av en klasskamrat. Hon
buzzade på oreo. Väldigt goda rakare. Hade
säkert varit godare med ett glas mjölk :)

www.buzzador.se

Jag är själv med och buzzar ibland och skall nu få vara
med i Doves kampanj för deodorant.
Så gå in på www.buzzador.se och anmäl dig du med.

// Madeleine


Karré mde dijon- och grönpepparsås

Jag hittade ett recept i förra veckan i Uppslaget som kommer med
reklamen. Så jag tänkte att det måste jag ju prova så ikväll blev det
Karré med dijon- och grönpepparsås. Helt ok men jag skall nog ha ett
annat kött nästa gång som inte blir lika segt.



Karré med dijon- och grönpepparsås

4 skivor benfri fläskkarré á 125g
smör
salt och malen vitpeppar

2 msk schallotenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl mörk oxbuljong
1 dl creme fraiche
1 msk fransk senap
1 msk soja
1 msk konserverad grönpeppar

Gör så här:

1
. Fräs lök i smör. Häll på buljong och rör ner creme fraiche
och senap. Koka ihop några minuter. Tillsätt soja och
grönpeppar.

2. Stek köttet i smör på medelvärme 3 minuter per sida .
Krydda med salt och peppar.

3. Lägg köttet i såsen, hetta upp.

//  Madeleine

PS: vill bara tips om Ramlösas nya smak hallon & björnbär.


Örtkycklng allt i ett

På kvällens meny står det örtkyckling allt i ett.
Vissa dagar vill man inte laga mat då är detta perfekt
för det sköter sig själv i ugnen.

Örtkyckling allt i ett

4 st frysta kycklingklubbor (jag tog filéer)
2 msk olivolja, till långpannan
1 st zucchini
2 st rödlökar, i klyftor
2 röda paprikor, i bitar
3 st morötter, i bitar
4 st potatisar (kan uteslutas)
15st svarta oliver
8 st vitlöksklyftor, skalade
2 tsk flingsalt
svartpeppar
1 msk torkad timjan
3 dl vitt vin, torrt
2 msk olivolja, som avslutning

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200C. Ta fram en stor ungssäker form och smörj
den lätt med olivoljan. Lägg i frysta ( otinade) klycklingklubor och alla
grönsaker i stora bitar. Om du vill ha potatisar med så skala dem och skär
i båtar på längden.

2. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Smula över salt och peppra rätt
rejält. Strö över torkad timjan. Häl på vinet och avsluta genom att ringla över
lite olja. Sätt in i ugnen i 200C 50-60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet.

3. Garnera med kryddkvistar. Servera gärna med tzatsiki.



// Madeleine


Baconlasange

Kvällens middag består av baconlasange. Liten tvist på vanlig lasange.



Baconlasange

2 gula lökar, hackade
2pkt bacon, strimlat
smör
2 burkar krossade tomater
10 urkänade gröna oliver, skivade
1 köttbuljongtärning

ostsås

2½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl riven ost
ca 1 tsk salt
nymalen vitpeppar
ca 10 lasangeplattor

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 200C. Fräs  lök och bacon i lite fett i en gryta.
Tillsätt tomater, oliver och söndersmulad buljontärning. Koka
såsan utan lock minst 5 minuter. Smaka av.
2. ostsås: vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull.
Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och låt
sjuda 4-5 minuter. Blanda ner det mesta av osten och smaka
av med salt och peppar.
3. Varva baconsås, lasangeplattor och ostsås i en smord
ungssäker form. Strö över resten av osten. Grädda i mitten av
ugnen ca 30 minuter. Låt gärna stå 5-10 minuter före servering.

// Madeleine


Tvättat fönster

I helgen började jag med att tvätta fönster. Ja hann med köksfönstern innan
det vart lite för kallt. Jag har äntligen kommit på hur jag skall göra
för att den skall bli perfekta.
Du behöver:
Hink
Vatten
Diskmedel
Trasa eller svamp
En fönsterraka med gummiblad
Luddfria trasor, till exempel kökshanddukar eller gamla frottéhanddukar

Tvätta fönster - utan fläckar eller ränder

Share
0 röst(er)
1 2 3 4 5

Vårsolen är skoningslös mot smutsiga fönster. Men det är en konst att tvätta fönster utan att det blir fläckar eller ränder. Här lär vi dig de bästa knepen kring fönsterputsning.

  • En bra fönsterraka har ett blad (gärna utbytbart)
    med raka kanter av gummi. Förvara rakan i en plastpåse så håller gummit sig spänstigt längre.
  • Diskmedel med citron eller lime tar bort fett och nikotinfläckar bättre än vanligt diskmedel.

  • Det är inget ”magiskt” med tidningspapper. Det går precis lika bra att vid behov eftertorka med en trasa eller annat papper som inte luddar av sig.
Det är onekligen en konst att tvätta fönster, men självklart kan alla lära sig den. Enklast, och billigast, är att använda hett vatten med lite diskmedel i. Särskilda fönsterputsmedel fungerar också, men egentligen blir det onödigt dyrt. Man ska aldrig tvätta fönster i starkt solsken, då torkar vattnet på rutan för fort med fula ränder som följd. Bäst är en mulen dag.

Gör så här:

1. Doppa svampen eller trasan i vattnet och gnugga hela rutan ordentligt.
Ha ordentligt fuktad svamp/trasa, men inte så att vattnet rinner ned över rutan.
Upprepa vid behov.

2. Torka av kanten högst upp på fönstret med till exempel en ren, luddfri kökshandduk.
Dra av allt vatten med fönsterrakan, drag uppifrån och ned och utan att stanna på vägen.
Torka av rakan med en torr trasa mellan varje drag.

3. Gå över rutan flera gånger med fönsterrakan, med lite överlappning, de sista dragen
gör du på helt torrt fönster. Torka bort eventuellt kvarvarande vatten i fönsterkanterna med torr,
luddfri trasa. Färdigt!


// Madeleine

Min trädgård i mars

Ny månad innebär lite nytt att tänka på när det kommer till trädgården.
Nu när solen tittat fram känns våren verkligen nära. Igår satt jag på
altanen och njöt i solen, vart till och med lite röd i halsringningen.

Marstips:
Dags att så: tomater, selleri, purjolök, basilika.

Beskär dina pelargoner och plantera om i ny jord. Även andra 
krukväxter gillar att få ny jord nu när dagarna blir ljusare.

Skydda känsliga växter för stark sol. Särskilt vintergröna växter.

Låt fjolårslöven ligga kvar i rabatten. De skyddar dina växter mot
vårsolens uttorkning. vattna vintergröna växter.

Ta bort vissna fjolårsblad från pionerna. De behöver inte klippas
eller beskäras utan lämnas bara att vissna ner på hösten. Det är
bladen som samlar krafter till plantan till nästa års blommning.
Bladen skyddar även när det är frost och barmark. 



//Madeleine


Vaniljmuffins

Vaniljmuffins är min mans favorit bland bakverken. Så igår kväll
mellan The Big Bang theori och Once upon a time så slängde vi
ihop en sats muffins. Vart väldans goda.



Vaniljmuffins

4 dl vetemjöl
2 dl socker
 1krm salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2 ägg
75 gr smör

Gör så här:

1. Sätt ungen på 225C. Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och vaniljsocker
i en buke. Smält smöret.
2. Vispa ihop mjölk och ägg  i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen och
det smälta smöret i mjölkblandningen.
3. Fördela i muffinsformar. Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna.

// Madeleine


RSS 2.0