Söndagsmys

Idag har jag jobbat. Efter jobbet slog vi igång grillen
och grillade lite i eftermiddags solen.
Det blev kyckling, haricovert lindade i bacon, hallumi
och svamp. Till det en liten flaska rött.




Boyezen sprang runt och hittade på hyss i trädgården.



// Madeleine


Fredag

Igår var sista dagen på min praktikperiod på akuten. Idag skall
jag skicka in rapporten som är från lian.
Sen blir det en tur till Västerås och kolla in Stadium outlet
och kanske IKEA. Sen blir det nog en fika hos våra trevliga
vänner i Västerås.


Min trädgård maj


Daggkåpa, dillpion, smultron


Äntligen har det börjat ploppa upp små gröna blad i
mina rabatter. Ihelgen planerar jag att skruva ihop
mina odlarlådor om vädret tillåter.

I maj är det dags att så: gurka, melon, squash, solros
och luktärt. Det är oxå dags att plantera om de fröplantor
som växt till sig.

Besäk rosor, timjan, isop och lanvendel när björkarna har "musöron".

Gödsla rosor, frukträd, buskar och preenner.

Plantera vintergrön växter och sommarblommande lökar
 och knölar som doftliljor, gladiolus, dahlior, anemoner och
ranunkler. Även höstblommande lökar ska planteras nu.

Sätt ut de förgrodda potatisarna när jorden håller ca +8 och
inte är för blöt. Om du vill ha färskpotatis till midsommar,
kan du även sätta dem i en hink som du flyttar in kalla nätter.

// Madeleine


Virka

Idag har jag för andra dagen legat hemma i soffan och botat min
förkylning med att titta klart på sista säsongen av L word.
Det går ganska bra faktiskt, inte lika hostig idag. Dock blir jag
väldigt uttråkad när jag sitter hemma så här. Och varje gång så
funderar jag på vilket av alla mina oklara projekt jag borde fortsätta
med. Idag har jag istället för att göra klart nått, hittat nya spännande
projekt. Virka kakor skall bli min nya hobby. Måste bara lära
mig att virka först. För den uppgiften tänkte jag mig att min
svärmor Ewa skulle hjälpa mig.
Då kan man ju alltid ha kakor framme och hemma utan att behöva
tänka på vågen  :) vinn vinn säger jag :)

Jag har letat upp en trevlig bild så att ni oxå kan inspireras.




Nu måste jag in och handla lite garn så att jag kan påbörja mitt
egna kakfat fyllt med virkade härligheter.

//Madeleine

PS: idag har jag lyxen att min och min makes goda vän Micke är här
och lagar paj. Så vi kan bara sitta i soffan och göra ingenting :)
Sådana fredagar gillar jag.


Ravioli

Idag har jag varit hemma. Är jätte förkyld och inte alls pigg.
Så jag har legat i soffan och kollat på sista säsongen av L Word.
Till lunch blev det burk ravioli, för jag orkade inte göra nått annat.
Så jag hällde upp brukraviolin i en ugnsform och hällde på massor
med ost på. Hade jag haft någon vitlök hemma hade jag klämt i
lite av det med. Det gick väl att äta men som mina man sa:
Det är som att sminka en gris, det blir likom inte bättre.
Och visst kan jag hålla med honom.



Men visst ser det gott ut?

Väntar på att rabarberna skall komma upp så man kan göra saft
och paj.



// Madeleine


kvällstjänst

Det är mycket nu  både på praktiken och med en begynnande förkylning.
Men imorgon får det bli nya friska blogg tag.
Har gått igenom bloggen så jag vet vilka recept jag publicerat. Lite ordning
är alltid bra.
// Madeleine

Dagens fynd

Min mans mormor har fått flytta till ett demensboende och vi
har hjälpt till att röja ur hennes gammla lägenhet. Här har
var och en fått fynda lite som den vill ur det som Inger inte
kommer att behöva. Jag har gjort en del fynd till min mans
förtret. :)
Här kommer lite bilder på dagens fynd.


Kakfat 2 vånings




Häftig gammal bok från 1892




En liten keramik skål med lock till min lilla samling.
(visst är den lik den officiella bröllopsservisen som togs fram till
kronprinsessan Viktorias bröllop?)




Detta är min samling av kermikburkar med lock, 14 st.




En av mina favoriter kommer från min mormor. Den vita med brun
kant. Finest English Stiltion Cheese. Min mormor hade alltid socker i
den men jag har den bara på hyllan.


// Madeleine


Couscoussallad med skinka och fetaost

I lördags efter att vi haft våran städdag i föreningen så gjorde vi en
enkel men väldigt god sallad till lunch.



Den här salladen kommer att få följa med på sommarens utflykter.

Couscoussallad med skinka och fetaost

3 dl couscous
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk fetaost i tärningar
1 skivad rödlök
1 gul och 1 röd paprika
½ gurka i tärningar
oliver
rädisor

1 dl olivolja
2 msk vatten
vinäger
1 tsk salt

Gör så här:

1. Koka upp vatten och buljong. Häll det över couscousgrynen
och låt dem svälla ca 5 minuter.

2. Förbered grönsakerna oc blanda dem med couscousen och osttärningarna.
Rör samman dressingen och och häll över salladen. Toppa med oliver.


// Madeleine


Fredag och kyckling

Äntligen vart det fredag efter en kul men tuff praktik vecka.
 Nu ser jag fram emot helgen med arbetsdag i området vi bor
i och bio i Katrineholm imorgon kväll.
Men först lite fredagsmys med kyckling och Let´s dance.



Till matlagningen fick det bli lite Tropica Sex on the beach

Kycklingstrimlor i kryddig sås

4 st kycklingfiléer
2 st gula lökar
2 msk olja
2½ dl grädde
½ dl buljong ( tärning + vatten)
1 tsk sambal oelek
2 msk mango chutney
1 msk soja

Gör så här:
1. Strimla kycklinfiléerna. Skala och skiva löken.  Fräs kycklingen
och lök i en stor stekpanna.

2. Häll över grädde  och buljong. Tillsätt sambal oelek, mango chutney
och soja. Låt puttra ca 5 minuter.

3. Servera med ris samt en sallad.



// Madeleine


Måndagsmiddag

Idga blev det lite kylskåpsrensning till middag. Jag hittade lövbiff
i frysen och philadelfiaost med paprika/chili smak i kylen så det fick
bli fyllningen. Sen hade jag lite lök och lät dem puttra i grädde.
Till det vart det klyftpotatis och haricoverts. Snabbt, gott och enkelt.

lövbiffrullader

Jag har även passat på att vårstäda i mina rabatter. Eller en av dem i alla
fall. Lavendeln är nerklippt lika så klematisen. Halva rabatten är krattad
så nu är det bara halva kvar.

På eftermiddagen har jag och min kära make kollat på tv-serien V (den nyproducerade)
men har bara 2 avsnitt kvar innan serien är slut. Lite tråkigt då det är en bra serie.

V Poster

// Madeleine


Jag är en dålig bloggare

Igår hade jag och min man en påskmiddag för ett par vänner.
Jag hade lagat potatisgratäng och kyckling samt en mintchokladtårta.
Dock tänkte jag fel när jag inhandlade potatis och valde fast istället
för mjölig, men smakmässigt var den klart godkänd även om den var
lite hård. Kyckling vart väldigt god men chokladtårtan vart helt underbar.

Men jag glömde helt av att ta kort på maten. det jag kom ihåg att ta kort

kort på var tårtan. Men det var ju alltid nått.




Jag brynte kycklingen med vitlök och persilja sen lät jag den gå i 175C
i ca 15 minuter.

Mintchokladtåta

200g smör
100g mörk choklad 70%
100g after eight
4 ägg
2dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt

50 g smör
100g after eight
3-4 droppar pepparmintsolja
0,5 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175C. Smält smör, choklad och after eight i en
kastrull. Låt svalna.

2. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker vitt och pösigt. Blanad ner chokladsmöret.
Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt.

3. Klä botten på en form emd löstagbar kant 24 cm i diameter, med
bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen
ca 20 minuter. Kakan är kar när den släpper kanterna och nästan har
stannat i mitten när man kakar på den. Låt den svalna och låt kakan stå
kvar i formen. 

4. Smält smör, grädde och after eight till glasyren. Smaksätt med peppar-
mintsolja. Häll glasyren över kakan. Låt stelan i kylen 2-3 timmar. Lossa
kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera med after eight
runt kanten. Servera med en klick grädde.




// Madeleine


Glad Påsk


Mosaikbricka

Jag har alltid ett par projekt på gång, vissa tar längre tid att få
klara än andra. Tidigare i vinter hittade jag och min man en
träbrick som han hade gjort i träalöjden, hemma hos hans föräldrar.
Jag såg genast potentialen i brickan och tog med den hem, under vissa
protester. Jag målade den vit och köpte mosaik från Panduro.
Att limma tog lite längre än jag hade räknat med. Jag är ofta
lite väl optimistisk när det gäller mina projekt ooch vill att det skall
bli klart på en gång. Men idag kunde jag äntligen foga. Så nu
är brickan klar!!



Nu är det bara att fortsätta med mina andra projekt...

// Madeleine


Falskt surdegsbröd

Jag har ett par bloggar som jag följer. Och igår hittade jag
ett lätt och trevligt recept på bröd. Så igår kväll slängde jag
snabbt ihop en deg som jag gräddade imorse.

Receptet finns här: http://baraenkakatill.blogspot.se/search/label/Br%C3%B6d

Men jag skriver ner det här oxå:

Falskt surdegsbröd

Till 3 mellanstora baguetter behövs:

3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli
ca 7 dl (380 g) vetemjöl special

Gör så här:
1. Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en trevlig, lös deg.
Lägg över plastfolie och låt stå över natten. Enligt receptet så bör degen
stå i minst 5 timmar, men den klarar sig i upp till 18 timmar.

2. Nästa morgon - stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord.
Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade.
Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm. Dela den i 3 lika långa delar
och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som
du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan du värmer ugnen till 275C.

3. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt,
både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta,
det gör mycket för brödets skorpa. Grädda bröden i 13-14 min,
och låt sedan svalna på galler utan bakduk.



Blev jätte gott. Hade lite färskost med vitlökssmak på och det vart
helt perfekt.

//Madeleine


RSS 2.0