Nyårs middag
Om 3 dagar firar vi in det nya året, 2012.
Det tänkte jag att jag skulle uppmärksamma med tips på
nyårsmenyer.
Förrätt
Svampkrustader med pepparrot och löjrom
24st minikrustader
350g champinjoner
0,5 st lök, gul
1 msk olivolja
1,5 dl creme fraiche
1 tsk balsamvinäger
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
100g löjrom
25g pepparrot
0,5 st cirton, rivet skal av
2 msk gräslök, hackad
1. Ansa och skiva svampen. Skala och finhacka lök och vitlök.
Stek svamp och lök i olivolja tills svampen är gyllenbrun.
Tillsätt creme fraiche och balsamvinäger och låt koka upp.
Mixa i matberedare eller med mixerstav och låt kallna. Smaka av
med salt och peppar. Hit kan förberedas.
2. Skala och riv pepparroten. Låt eventuellt löjrommen rinna av och
häll upp den i en spritspåse. Spritsa champinjoncrèmen i krustaderna.
Toppa med löjrom. Strö över pepparrot, citronskal och gräslök.
Varmrätt
Hummersoppa
2 hela humrar
1 litet selleristånd
1 fänkål
1 gul lök
4 stora vitlöksklyftor
1 purjolök
1 morot
1 röd chili
½ dl olivolja
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
14 vitpepparkorn
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 msk konjak
¼ tsk cayennepeppar
salt
färsk gräslök
1.Ta köttet ur hummerklor och hummerstjärtar. Ta vara på skalet.
2.Skölj selleri och fänkål. Skala lök och vitlöksklyftor. Skölj purjon noga.
Skala moroten. Dela chilin och avlägsna fröna.
3.Skär alla grönsaker i 2 cm tjocka skivor eller i klyftor och stek i olivolja
tillsammans med hummerskal, tomatpuré och kryddor.
4.Tillsätt vitt vin och vatten. Låt småputtra i c:a 30 minuter.
5.Sila bort hummerskal, grönsaker och kryddor.
6.Slå grädden i buljongen. Koka ihop.
7.Smaksätt med konjak, cayennepeppar och salt. Mixa. Smaka av med salt.
8.Värm hummerköttet i lite vitt vin och vatten.
9.Lägg det värmda hummerköttet i soppskålar.
10.Slå soppan över så att hummerköttet förblir synligt.
11.Hacka gräslöken och garnera med den.
Efterrätt
Karamellmousse med rosa champangegranité med jordnötsbräck
3st gelatin blad
4 dl vispgrädde
1 strösocker
0.5 vatten
3 äggulor
0,75 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 msk honung
3 dl rosa champange
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 dl salta jordnötter
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 st stjärnanis
2 st svartpepparkorn¨
0,5 tsk olja
1 rött äpple
50 g röda vindruvor
150g vattenmelon
100g hallon
50 röda vinbär
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa 3 dl grädde lätt.
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell.
Häll i 1 dl ovispad grädde och värm tills karamellen löst sig.
2. Vispa upp äggulorna och droppa i den varma gräddkaramellen. Vispa fluffigt.
Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Vispa ner
gelatinet i smeten och vänd i den vispade grädden. Fördela moussen i glas. Ställ i kylskåpet.
3. Granité: Koka upp socker, 1 dl vatten och honung i en kastrull. Låt koka ca 2 min.
Ta kastrullen från plattan och låt lagen svalna.
4. Tillsätt 1/2 dl vatten och champagne. Häll upp i en bunke, helst rostfri, och ställ
den i frysen ca 6 timmar. Vispa med ballongvisp varannan timme, tills fina isflak
bildats, eller låt allt frysa i bunken över natten och ta fram bunken 5 min.
Vispa med elvisp och ställ tillbaka in i frysen ca 1 timme.
5. Bräck: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till en ljusbrun karamell.
Strö ut jordnötterna på ett bakplåtspapper eller på en silpatduk (silikonbakmatta).
Häll karamellen över jordnötterna i ett tunt lager och låt bräcken stelna.
6. Fruktsallad: Blanda vatten, socker, sirap, stjärnanis och pepparkorn i en kastrull.
Låt lagen koka ca 2 min. Sila och låt lagen kallna.
7. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skiva vindruvorna. Skala, kärna ur och
tärna vattenmelonen. Lägg frukt och bär i lagen och låt stå i kylen till servering.
8. Låt fruktsalladen rinna av. Lägg den på moussen. Toppa med granité. Servera genast.
// Madeleine