Lucka nr 23

Dan före doppare dagen och bakom nästa sista luckan hittar vi:

Lutfisk

2 kg lutfisk
Vit sås:
2 2 msk smör
3 3 msk vetemjöl
5 5 dl mjölk
1 1 dl vispgrädde
salt
1.5 1.5 krm vitpeppar
100 100 g smör

Gör så här:

1.Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu
  längre, innan den ska tillredas.

2. Kokning av lutfisk i ugn: Värm ugnen till 200 grader.

3. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter.
    Täck med aluminiumfolie.

4. Koka i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen
    är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila.

5. Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare
   15 minuter i ugnen.

6. Såsen: Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Rör ner mjölet och
   tillsätt mjölken och grädden.

7. Låt såsen koka på svag värme cirka 5 minuter. Vispa då och då.

8. Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 gram smör.
    Detta kallas för att blanka såsen. Mixa såsen strax före serveringen
    så att den blir luftig.

9. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré
   och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man
   gör i Bohuslän och i Norge.



// Madeleine


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0